Başbakan ve İçişleri Bakanına sunulan rapora göre, 3 bin 215 belediyenin yarısı personeline maaş ödeyemiyor.

Haber Giriş : 16 Aralık 2003 07:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan ve Içisleri Bakanina sunulan rapora göre, 3 bin 215 belediyenin yarisi personeline maas ödeyemiyor.

Hükümetin yerel yönetim reformu çikararak kaynak ve yetkilerini artirmayi amaçladigi belediyelerin hali içler acisi. Basbakan Recep Tayyip Erdogan ve Içisleri Bakani Abdülkadir Aksu'ya sunulan rapora göre, 3 bin 215 belediyenin yarisi personeline maas ödeyemiyor. Belediyelerin personeline ödeyemedigi maas tutari 100 trilyonu asarken birçogu siyasi kaygilarla kurulan ve nüfusu 2 binlerde olan belde belediyeleri ise iflasin esiginde.

Memur-Sen'e bagli Belediye ve Mahalli Idareler Çalisanlari Birligi Sendikasi'nin (Bem-Bir-Sen), belediyelerle ilgili hazirladigi rapor, isçi ve memur olarak çalisanlarin içinde bulundugu aci durumu gözler önüne serdi. Bem-Bir-Sen'in Içisleri Bakani Abdülkadir Aksu ve hükümete sundugu rapora göre; belediyelerin neredeyse yariya yakini maas ödeyemez halde. Iller Bankasi'ndan alinan kredilerdeki faizlerin yüksekligi de belediyelerin belini iyice büküyor. En büyük sikintiyi da siyasi kaygilarla kurulan nüfusu 2 binlerde seyreden belediyeler çekiyor. Personeline maas ödeyebilmek için umudunu iktidara baglayan belediye baskanlarinin birçogu vaktini Ankara'da ve Meclis'te geçiriyor. Bem-Bir-Sen Baskani Mürsel Turbay, yaptigi açiklamada Basbakan'a sunduklari raporun belediyelerin içinde bulundugu durumu yerinde incelenerek hazirlandigini söyledi.

Bem-Bir-Sen'in raporuna göre, personeline maas ödeyemeyen belediyeler arasinda ilk siralari Sivas Ulas Belediyesi ile Bitlis Adilcevaz Aydinlar ve Erzurum Yavi belediyeleri aliyor. Üç belediye de 30 aydir çalisanlarina maas ödeyemiyor. Ulas Belediyesi'nde 13 isçi ve memur çalisiyor. Van Muradiye Belediyesi 20, Ardahan'in Çildir Kasabasi Belediyesi 18, Van'in Çelebibag Kasabasi Belediyesi 17, Ardahan'in Çildir Kasabasi Belediyesi 18, Malatya Hekimhan Güzelyurt Belediyesi 18, Adiyaman Gölbasi Belediyesi 16, Gergel Kasabasi Belediyesi 9 aydir maas ödemiyor. Muradiye Ilçesi Belediyesi'nin 46, Gölbasi ilçesinin 230, Gerger kasabasinin 16, Ardahan Çildir'in 18, Ercis Çelebibag kasabasinin 20 personeli bulunuyor.

3 yildir telefonlar kesik

90 bin nüfusu ile orta büyüklükteki iller arasinda yer alan Kilis Belediyesi'nin borcu yüzünden telefonlari yaklasik 3 yildir çalismiyor. DSP'li Belediye Baskani Ekrem Çetin, personele 6 aylik borçlari oldugunu açiklarken, kesik olan telefonlar nedeniyle görüsmelerini cep telefonuyla yaptigini söyledi. Çetin, belediyedeki birim amirleriyle ise telsizler araciligi ile haberlestiklerini kaydetti. Ardahan'in Çildir Belediyesi, aylik 150 milyar lira tutan 18 personelin maasini ödeyemiyor. Çildir Belediyesi'nin 20 yillik baskani CHP'li Ercan Sirin, Ecevit Hükümeti dönemindeki uygulamalar nedeniyle bu noktaya geldiklerini öne sürdü. 4 yil önce yapimina basladiklari insaatin maliyetinin 100 milyardan, 475 milyara çiktigini, Iller Bankasi faizlerinin kendilerini perisan ettigini söyleyen Sirin, ?IMF Türkiye'ye dayatti, Iller Bankasi da bize dayatiyor. Yüzde 80'lere varan faizlerle bogusuyoruz. Isçi ve memurlarimla beraber ben de bittim.? dedi.

Türkiye genelinde 81'i il, 881 ilçe ve 2 bin 253'ü belde olmak üzere toplam 3 bin 215 belediye bulunuyor. Bu belediyelerde yaklasik 100 bin insan çalisiyor. Hükümet, yerel yönetim reformu ile nüfusu 2 binin altinda kalan yerleri kapatmayi planliyor. Yasa çikarsa, Türkiye genelindeki belediye sayisi 2 bin 815'e inecek; kapatilacak olan 365 belediye de muhtarlik olarak temsil edilecek.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber